mandag 10. mars 2014

Å bruke blogg i de ulike studietilbudene.

Jeg er ny student ved Universitetet i Nordland. Studiet heter Nettpedagogikk. På vår første og eneste samling var blandt annet blogging et tema. Her diskuterte vi hvordan vi kan bruke blogg, både faglig og privat. Dette vakte min interresse. Kan blogg være aktuelt å bruke ved sykepleieutdanningen der jeg jobber i dag? I såfall må vi finne ut hva hensikten skal være ved å innføre dette. Utgangspunktet må være å bruke teknologi som et læringsredskap. Noe studentene lærer med ikke fra.
På Norgesuniversitetets nettsider fant jeg en artikkel som var interresant for personer som ønsker å vurdere blogg som læringsredskap
Der ble det presentert erfaringene og lærdommene fra et blogg-prosjekt. Prosjektet resultert i ti kriterier for å bruke blogg i undervisningssammenheng.

Her fant jeg svar på noen av de spørsmålene jeg hadde.

Her kommer disse ti kriteriene:

1. Ta hensyn til fagets egenart og still spørsmål om blogg er godt egnet for å fremme det som særmerker faget.
2. Tenk gjennom hvordan bruk av blogg kan støtte opp under fagets læringsmål.
3. Tenkt klar struktur - sett klare mål og delmål for hvorfor blogg kan brukes.
4. Utform oppgaver og arbeidskrav som oppmuntrer til refleksjon, refleksiv læring og dialog, og på måter som forplikter studenter til å bruke blogg.
5. Legg vekt på å lage oppgaver og spørsmål som kobler og bruker studentenes erfaringer på tvers av læringskontekster slik at de opplever umiddelbar relevans.
6. Fra starten - tenk godt gjennom hvordan forankre bruk av blogg blant fagpersoner.
7. Diskuter med fagersonene hvilke roller de skal ha i bloggen og vær tydelig på hvorfor.
8. Driv engasjert opplæring av lærere og studenter på hva blogg kan - og ikke kan - brukes til
9. Ta hensyn til hvordan studentene hverdagsliv; familie, jobb og andre forpliktelser, kan få stor betydning for aktiv deltakelse.
10. som utvikler og tilbyder av studier og kurs - vær eksemplets makt og vær aktiv i bloggingen. (http://norgesuniversitetet.no/node/6015)

2 kommentarer:

  1. Gode svar på dine undringer om bruk av blogg - så langt. Kanskje er ikka alt fullt ut overskuelig før man har skaffet seg blogge-erfaring selv. Etterhvert gir de 10 kriteriene over mer og mer mening. Grethe lenker til en video der en erfaren underviser og "blogge-lærer" deler sine erfaringer. Se http://www.virclass.net/eped/index.php?action=static&id=29

    SvarSlett
  2. Håper å få mer erfaring i blogging etter hvert. Vil da være interresant å gå tilbake til disse 10 kriteriene :)

    SvarSlett